Accento-Art

Corneille < Artist Gallery


Corneille

Geboren te Luik in 1922 en overleden te Auvers-sur-Oise in 2010

Corneille zijn leven werd een obsessionele zoektocht naar een primaire tekentaal, hetgeen het begin van de Cobrabeweging aangaf. Kunstenaars zoals Karel Appel, Jorn en Dotremont gaven samen met Corneille de eerste tekenen van een nieuwe generatie kunstenaars. De abstracte lijn in een minimale omkadering soms badend in het volle kleurlicht, revolutionair en brekend met elke kunststroming van zijn tijd. Dat was het begin van een nieuwe gedachte... een nieuwe kunstgeneratie werd geboren.

Hij reisde heel de wereld af en kreeg internationale erkenning met prestigiueze tentoonstellingen in musea en grote kunstgallerieën. Alle grote kunstverzamelaars bezitten werken van Corneille. De vogels met erotische vrouwen werden later de motieven in zijn werken waarin zij dan ook een dominante rol toebedeeld kregen. In lithografische reeksen uit 1973 zoals ‘Vol d’oiseaux’, observeert Corneille de vogels en hun vluchtroutes, die hij vervolgens in krassige poten vertaalt.

De eenvoud van de lijn en het samenspel van kleur waren een essentie in zijn denken. Reeds in de late jaren zestig en de vroege jaren zeventig doet er zich een stijlverschuiving voor. Badend in een tropisch palet verschijnt naast de vogel en de vrouw de eenvoudige figuratie van de zon, gelijkende op een schijf, die de brug met het kosmische slaat, of vogels in het lange gras, etend van het verlangen van de vrouw. Katten, vogels, honden en erotische vrouwen staan centraal, niets ontsnapt hem in zijn kosmische wereld die hij vertaalt met een aardse uitstraling.

Een vreemd mengsel van deze erotiek en religie overheerst in vele werken van hem. Bv. de litho “Un été à Havanne “(1968), waarin Corneille een levensboom als symbool voor het hof van Eden integreert. De demonische slang die in ”l’Arbre extatique”(1973) huist, geeft het vogelvrouw-boommotief een expliciete godsdienstige dimensie. Er zijn honderden werken die hij tijdens zijn leven heeft gemaakt. ‘In het werk van Corneille is altijd het mytisch en animistisch denken diep genesteld. geweest ‘, dat maakte hem zo groots!!!

Een monument van een kunstenaar in binnen- en buitenland waar hij voor eeuwig zal blijven bestaan...

Koop: Graphics