Accento-Art

Irina Ionesco < Artist Gallery


I. Ionesco

Geboren te Parijs in 1935

De bekende fotografe Irina Ionesco heeft terecht de reputatie dat ze doordachte beelden vastlegt, waarbij de Barok aan de hand van een verbazende techniek in de eerste plaats een geraffineerd beeld van de vrouw tot uiting brengt. Wie ooit het voorrecht genoot te luisteren naar de ontboezemingen van Irina Ionesco bij de uitvoering van haar werk, heeft echter een heel andere kijk op haar bijzondere kunst. Haar foto’s streven op het eerste gezicht naar formele perfectie.

De kunst van Irina Ionesco zit wel degelijk geworteld in het diepste, het meest intense gedeelte van haar wezen. Irina Ionesco begon haar artistieke loopbaan als schilder. Ze woonde samen met een andere schilder en dus ging ze al snel op zoek naar een expressievorm waarmee ze haar eigen persoonlijkheid zou kunnen uiten. Daarom stapte ze abrupt over van de schilderkunst naar de fotografie. Ze wilde van bij het begin via de kunst vooral haar manier van voelen en van zien duidelijk maken. Ik herinner me hoe verrast ik was toen ik voor het eerst bij Irina werd ontvangen. Ik had al heel wat van haar fotoreeksen gezien.

Ik was ervan overtuigd dat de foto’s in een studio gemaakt waren, of misschien zelfs in een theater. Niets is minder waar: Irina maakte de meeste van haar foto’s gewoon in haar woonkamer! Als enige hulpmiddel gebruikt ze twee of drie gordijnen als achtergrond en enkele voorwerpen “prullaria“ die ze op de rommelmarkt vond... en haar modellen zijn vaak gewone vrouwen die ze op straat tegenkwam. Irina Ionesco is vooral bekend bij echte fotografieliefhebbers.

Ze bouwde sinds 1950 aan haar werk, los van de erkende kunst en ver van alle trends. Ze leeft als een kunstenares in Parijs van haar kunst, een kunst die nog altijd van een wereldwijde bekendheid geniet. Haar foto’s verrijken vandaag vele musea over heel de wereld en vele mooie kunstcollecties.

Koop: Photography