Accento-Art

HUBERT MINNEBO < Artist Gallery


Minnebo

Geboren te Brugge op 6 februari 1940

Hubert Minnebo is een zeer knap technicus en een ware vakman Zijn scheppingskracht is rijk en evenwichtig. Monumentaliteit is voor hem geen ijdel woord en hij bekomt ze dan door de spankracht van vormen, ritmen, lijnen in architektonische opbouw. Men moet zijn beelden zien in het licht van het interieur, tuin of landschap, waarmee ze voortdurend dialogeren, in de tijdslijn van een dag, seizoen of jaar.

De resultaten zijn meestal idoolachtige, religieuze aanwezigheden, die wijding, introspektie en het ondoordtingbare geheim van de materie oproepen met aan de grondslag een geometrisch beginsel. De gedenktekens zijn met vlakken en blokken opgericht die hun kern, verbeelding en emoties zoeken in harmonie en evenwicht in de ruimtelijke vlakvulling. Zowel in grote beelden als in de juwelen van Hubert Minnebo komen deze trekken voor. Aan de basis van zijn sculpturen ligt een zuivere po√ętische gevoeligheid en een fluidum van droom en verbeelding.

Het gaat erom de innerlijke beelden te concretiseren in het metaal op een perfectionistische wijze gelast of gegoten. Minnebo is iemand die de gevoelsstroom in de bedding van beheersing en van een rijke vormentaal weet te leiden. In feite draagt Minnebo de sensibiliteit waarmee hij de kneedbare was dwingt de vorm van zijn inspiratie aan te nemen over het gestolde brons. Hij laat de verfijnde huid van zijn beeld ademen daar waar de vorm die adem nodig heeft. In werkelijkheid confronteert hij ons met symbolen en metaforen van zijn droom en innerlijk leven.

Kijk naar de titels van de beelden en men zal weten dat ze ontstaan vanuit een rijk sentiment dat volledig voorbijgaat aan banaliteit en oppervlakkigheid. Bovendien wordt de monumentaliteit bedwongen binnen de grenzen van een verinnerlijking. De reusachtige productie van Minnebo verraadt zijn werkdift, maar ook zijn ontembaar verlangen naar beelding.

Koop: Sculptuur - Graphics